Rauwe melk: alles wat u moet weten over dit perfect natuurlijk voedingsmiddel

Zuivelmelk die volledig vers en onverwerkt is, wordt rauwe melk genoemd. Met andere woorden, de melk is niet gepasteuriseerd. Daarnaast bevat rauwe melk een hoger gehalte aan voedingsstoffen, enzymen en mineralen dan gepasteuriseerde melk. Bijvoorbeeld, warmtebehandelde melk bevat veel lagere niveaus van vitamine C- en B-vitamines. Daarnaast worden enzymen in rauwe melk vernietigd door hitte. Deze enzymen zijn nodig om de voedingsstoffen in de melk, zoals lactase, te absorberen en te verteren om lactose en fosfatase te verteren om het calcium en andere mineralen te absorberen. Dit is de reden waarom onderzoek heeft aangetoond dat de botdichtheid groter is bij mensen die rauwe melk consumeren in vergelijking met gepasteuriseerde melk. Bovendien is rauwe melk ook niet-gehomogeniseerd, wat betekent dat de vetbolletjes niet kunstmatig worden verkleind tot een kleiner formaat, waardoor de room gelijkmatig door de melk kan suspenderen. Dit is de reden waarom onbewerkte melk de neiging heeft om een crèmekleurige lijn aan de bovenkant te hebben. Sommige koeienrassen produceren een grotere lijn dan andere. Consumenten van rauwe melk schudden de melkkruik zachtjes om de room tijdelijk door de melk te mengen alvorens een glas uit te gieten.

Is rauwe melk kopen legaal?

Onbewerkte melk wordt bij voorkeur gekocht bij een lokale, op gras gebaseerde boerderij in uw gemeenschap. Rondvragen bij lokale healthfood-winkels en boerenmarkten is een geweldige manier om de bijzonderheden en locaties van melkveebedrijven in uw regio te achterhalen. Maar wij hebben het huiswerk al voor u gedaan. Raw Milk Company, een klein zuivelfabriekje, verkoopt melk, kefir, yoghurt en meer van hoge kwaliteit. Daarnaast kunt u er ook terecht voor lezingen en excursies. Perfect voor een leuke uitstap en gelijk wat inkopen te doen! Als we het hebben over de kosten van onbewerkte melk, dan variëren deze aanzienlijk op basis van de plaats waar je de melk koopt. Het kan net zo goedkoop zijn als wanneer het direct in een gallon op de boerderij wordt gekocht tot wel vijf keer duurder als wanneer het wordt verkregen via een winkel in gebieden met hoge kosten voor levensonderhoud. Bovendien heeft de kwaliteit van de rauwe melk ook invloed op de prijs. Hierdoor zal de melk van uitsluitend grazende koeien meer kosten dan rauwe melk van koeien die een grote hoeveelheid aanvullend voer ontvangen. En als u zich afvraagt of het allemaal wel legaal is, dan is het antwoord ‘ja’. In heel wat gezinnen wordt ongepasteuriseerde melk steeds meer benuttigd. Iedereen heeft legale toegang tot de melk, hetzij op de boerderij, in een winkel of via deelgenoten. Om het legaal te mogen verkopen dient de producent een voedselbeveiligingsplan te hebben dat steunt op HACCP-principes en te werken onder een hygiënecode dat werd goedgekeurd.

De voordelen

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is rauwe melk een van de veiligste voedingsmiddelen om te consumeren, dankzij de voordelen van moderne technologie zoals flitskoeling en gesteriliseerde, automatische melkmachines die het risico op bacteriën tot een minimum hebben beperkt.

  • Eiwitten: het merendeel van de melkeiwitten bestaat uit caseïne, wat kan helpen om de bloeddruk gezond te houden en de opname van mineralen te vergroten.
  • Onbewerkte melk is rijk aan gezonde bacteriën die uw spijsverteringsstelsel ten goede kunnen komen.
  • Omega-3: Onderzoek heeft ontdekt dat onbewerkte melk 62 procent meer omega-3-vetten en 25 procent minder omega-6-vetten bevat in vergelijking met conventionele melk.
  • Calcium: Melk is een van de bekendste bronnen van calcium, een mineraal dat kan helpen sterkere botten en tanden te bevorderen. Bovendien wordt calcium uit koemelk gemakkelijk door uw lichaam opgenomen.
  • Enzymen: rauwe melk bevat verschillende enzymen die kunnen helpen de spijsvertering van voedingsstoffen uit ander voedsel te verbeteren.
  • Kijkt u ook eens op rawmilkcompany.nl.