Ook hedendaagse kunst is de moeite waard

Wanneer het gaat over kunst, dan gaat het vaak over kunstenaars en artiesten die jaren, decennia of eeuwen geleden aan het werk geweest zijn en kunstwerken gemaakt hebben die nu nog steeds centraal in de aandacht staan. Het gaat om de grote schilders, de beeldhouwers en alle andere kunstenaars die wereldberoemd geworden zijn. Artiesten die hun gave gebruikt hebben om de wereld te veranderen. Veel van hen waren niet eens bekend in hun eigen tijd. Kunstenaars lopen namelijk vaak op de tijd vooruit en zien dingen op een unieke manier. Dat betekent niet automatisch dat hedendaagse kunst niet de moeite waard is. Tegenwoordig is er juist bijzonder veel hedendaagse kunst waarmee tentoonstellingen gevuld worden, waar musea exposities mee opzetten en hedendaagse kunst is daarnaast ook nog eens bijzonder gewild in huis. Waarom ook niet? Kunst is een uiting van creativiteit van de kunstenaar, maar kunst is net zo goed wat jij er zelf van maakt. Zeker bij de hedendaagse kunst is de opvatting van de toeschouwer van belang. De betekenis die de kunst heeft, die bepaal je namelijk echt helemaal zelf.

Zelf hedendaagse kunst in huis halen

Hedendaagse kunst staat bekend om de veelzijdigheid. Verrassend is dat niet wanneer je zelf betekenis kunt geven aan het kunstwerk. Maar zelf kunst maken, dat doen de meeste mensen niet. Dat laten we over aan de mensen die hier wel goed in zijn, zoals Fieke de Roij van Werk In Steen (https://www.werkinsteen.nl/hedendaagse-kunst). Er is bijzonder veel moderne kunst te vinden waarbij de aandacht besteed is aan het vinden van de betekenis in het materiaal zelf. Hoewel de kunstenares daar bijzonder druk mee geweest is, geldt ook hier dat de toeschouwer zelf kan bepalen wat de betekenis van de moderne kunst is voor hem of haar. Dat maakt de kunst zo mooi: het wordt een persoonlijke vertelling met een betekenis die voor iedereen kan verschillen. Vooral met steen kun je in dat opzicht alle kanten op. Ja, de kunstwerken hebben namen die veel van de betekenis laten zien die de kunstenares bedacht heeft:

  • Black Space
  • Fluistering
  • Company of Stones

Uiteindelijk bepaal je echter zelf wat de hedendaagse kunst voorstelt, waar de kunst het best tot zijn recht komt en welke kunst je kunt combineren met de kunstwerken. Wat is er nou mooier dan een verhaal te hebben via de kunst die in jouw huis te vinden is?

Is kunst wel betaalbaar?

Werken van de grote schilders kosten enorm veel geld en zijn vaak niet meer voor particulieren te koop. Kunstwerken met een enorme omvang hebben vaak enorme prijzen. Daarmee lijkt kunst buiten handbereik te liggen voor de gemiddelde persoon, op de ‘kunst’ na die je in iets te veel winkels kunt kopen onderhand. Maar kunst kan wel betaalbaar zijn. Wanneer je de kleinere kunstenaars kunt vinden, de mensen die creatief zijn en daar graag mee aan de slag gaan, dan kun je vaak de prachtigste kunstwerken vinden zonder dat je hier enorme bedragen voor neer moet leggen. Dan is het wel mogelijk om kunst in huis te halen, te combineren met verschillende stukken en stijlen. Aangezien deze kunst ook kostbaar is, is het verstandig om ervoor te zorgen dat het niet zomaar kan vallen of omvergelopen kan worden. Zoek daarom altijd een passende plek uit voor de kunst die je in huis wilt hebben. Soms is de woonkamer gewoon geen handige plek en is een hal of slaapkamer een betere optie – houd er wel rekening mee dat je de hedendaagse kunst aan mensen wilt laten zien natuurlijk, anders zit je daar straks weer mee.