Een groenere toekomst met flowpack

Flowpack verpakte producten: je komt ze overal tegen. Met name in de supermarkt zie je het veel: de verpakkingen van kauwgum, cherrytomaatjes of chocoladerepen.  Maar wat betekent dit woord eigenlijk, en waarom worden producten op deze manier ingepakt?

Wat is flowpack?

Flowpack is een verpakkingsmanier waarbij het product omhuld wordt door zachte folie. Deze wordt aan drie kanten van het product vastgemaakt (‘geseald’). Vervolgens wordt er gas toegevoegd binnenin de verpakking om de houdbaarheid van het product te vergroten. Dit gas bestaat meestal uit stikstof en koolstofdioxide. Door het gas erin te spuiten, wordt de zuurstof verdreven. Dit heet “zuurstofarm verpakken” en maakt het product langer houdbaar, omdat zuurstof ervoor zorgt dat een product sneller bederft. Verse groenten en fruit hebben bijvoorbeeld zuurstof nodig om te blijven ‘leven’. Als je dan de hoeveelheid zuurstof verlaagt, verlaag je ook de zuurstofopname door deze producten, en daarmee het verouderingsproces. Dit is één van de manieren om flowpack te verpakken, maar er zijn meerdere soorten, te weten: een hersluitbare flowpack, een toefzak (bijvoorbeeld de Snack & Jack-verpakking) en een eurolock-variant: dit is vaak een zak met daarboven karton met een gaatje erin, zodat het product in de winkelschappen opgehangen kan worden. Denk bijvoorbeeld aan verpakkingen voor tandenborstels. Vooral de hersluitbare flowpack kent veel voordelen. Een aantal hiervan zijn de volgende:

  • Het is goed voor het milieu: doordat de verpakking hersluitbaar is, kan hij vaker gebruikt worden en hoeft het niet steeds weggegooid te worden. Omori, een bedrijf dat flowpack verpakkingen maakt, is er zelfs in geslaagd om een hersluitbare verpakking te maken die 50% minder plastic bevat en bij de productie ervan 50% meer energie bespaart. Dit gaat niet ten koste van de levensduur van de verpakking of de inhoud.
  • Het zorgt voor een groter gebruiksgemak: hersluitbare verpakkingen zijn makkelijker open te maken dan standaard flowpack verpakte producten. Je hebt misschien wel gemerkt dat vlees- en kaasverpakkingen veelal lastig te openen zijn. Vooral voor mensen met artrose of reuma en ouderen kan dit een obstakel zijn. Zij hebben minder kracht in hun handen, waardoor een standaard verpakking soms niet door hen opengemaakt kan worden. Omori heeft een verpakking ontworpen dat makkelijk te openen is, zonder schaar of mes. Daarnaast scheurt de hij niet open, wat de versheid van de producten garandeert.
  • Hoge verkoopcijfers: supermarkten melden een hogere verkoop van hersluitbare producten. De productiekosten en het energieverbruik van de machines van Omori zijn minimaal, waardoor de prijs laag gehouden kan worden. Daarnaast zien de verpakkingen er ambachtelijk uit en kunnen ze in talloze verschillende varianten geproduceerd worden.

Verschillende producten, verschillende verpakkingsmachines

Voor verschillende flowpack varianten bestaan aparte verpakkingsmachines. Ee voorbeeld hiervan is de horizontale flowpackinstallatie, ook wel flowpacker of flowwrapper genoemd. Deze verpakt voedingsmiddelen, maar ook producten met een medisch doel – waarvoor steriliteit van groot belang is. Daarnaast moeten producten uit de industriële sector ook onder bepaalde criteria verpakt worden; denk daarbij aan bijvoorbeeld batterijen of lagers. De medewerkers van Omori hebben een grote hoeveelheid kennis en expertise over deze verschillende sectoren en kunnen goed aangeven hoe zo’n horizontale installatie het best tot zijn recht komt in een bedrijf. Van deze installatie bestaan overigens weer subcategorieën, te weten:

  • De high-speed horizontale S-serie
  • De high-speed horizontale EP-serie
  • De compacte horizontale PA-serie

Elke machine verpakt op een hoge snelheid en is verkrijgbaar in meerdere vormen – gelakt of in een RVS-uitvoering. Mocht je geïnteresseerd zijn geraakt in de techniek van flowpacking, de machines of het bedrijf Omori, dan is het aan te raden eens een kijkje te nemen op omorieurope.com.