Waarom zou je gasloos wonen?

Je hoort de laatste tijd veel over het zogenoemde gasloos wonen. Dit betreft huishoudens die volledig draaien op elektriciteit, zowel in de keuken als in de badkamer, en ook voor de verwarming van de woning. In principe is het goed mogelijk om ieder huishouden volledig op elektriciteit te laten draaien, echter is de aanpassing een grote investering. Woningen die gebouwd zijn met een gasaansluiting dienen aanpassingen te ondergaan die in sommige gevallen een hoog kostenplaatje met zich meebrengen. Bij The Sunshine Company hoeft dit echter niet per se het geval te zijn. In veel gevallen kunnen ze u helpen met de overgang naar gasloos wonen, en dit hoeft helemaal niet zo duur te zijn. En dit heeft uiteindelijk heel veel voordelen voor u en ow huishouden, namelijk:

  • Stroom is in gebruik veel goedkoper dan gas, u gaat dus geld besparen.
  • Het risico op koolmonoxidevergiftiging is weg.
  • Koken wordt veiliger omdat er geen vlammen meer aan te pas komen.

Voordal het eerste punt (het besparen van geld) doet vele mensen overstappen op volledig gasloos wonen. Het kost in eerste instantie wel geld om de boel aan te passen, maar uiteindelijk ga je het wel terugverdienen, net zoals bij bijvoorbeeld zonnepanelen. Overigens kun je voor zowel het (letterlijke) dichtdraaien van de gaskraan als voor de nieuwste zonnepanelen terecht bij The Sunshine Company. Ze zijn namelijk gespecialiseerd in allerlei milieuvriendelijke opties voor uw woning, en willen niks liever dan dat iedereen overstapt op opties die beter zijn voor onze aarde.

Gasloos wonen voor het milieu

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om over te stappen van het gebruik van gas naar elektriciteit omdat dit uiteindelijk voor je portemonnee beter is, of omdat je het een prettig idee vindt dat je absoluut geen koolmonoxidevergiftiging meer kunt oplopen. Wat veel mensen echter ook trekt in het gasloos wonen is dat het nu eenmaal stukken beter is voor onze planeet. Volgens het kabinet moet de gaskraan langzaamaan worden dichtgedraaid. Het streven is om Nederland in 2050 volledig van het aardgas af te hebben. De reden hiervoor is dat dit besloten is in het Klimaatakkoord van Parijs. En daar weer de reden voor is dat we natuurlijk met zn allen onze uitstoot van CO2 moeten verminderen. Door een hele reeks maatregelen, waaronder gasloos wonen voor vrijwel iedereen, kunnen we bereiken dat we in 2050 maar liefst 80% minder CO2 uitstoten ten opzichte van 1990. Ietwat ambitieus, maar zeker niet onhaalbaar.

Is het verplicht van gas af te stappen?

Op dit moment is het nog niet verplicht, dat gasloos wonen. Bijna was dit wel zo geweest, maar in 2018 hield de Eerste Kamer het betreffende wetsvoorstel tegen. Het lastige eraan is namelijk dat iedereen met een koopwoning verplicht wordt om aanpassingen door te voeren. Niet iedereen kan dat betalen en het is bovendien zonde van net gebouwde woningen. Op het moment is wel de gasaansluitplicht voor nieuwbouwwoningen afgeschaft. En doordat de prijs van gas de komende jaren waarschijnlijk alleen nog maar gaat stijgen verwacht men dat steeds meer mensen als vanzelf zullen kiezen voor 100% elektriciteit in hun woning. Een goede zaak, dat gasloos wonen!