Het belang van een financiële planning

Toen ik met pensioen ging, was ik helemaal niet bezig met mijn oude dag. Ik ging op reis, samen met mijn vrouw, naar verre landen die we nog nooit bezocht hadden. We hadden een waanzinnige tijd! Op één van die reizen at ik echter iets verkeerds, waardoor ik drie dagen op het toilet zat. Toen begon ik toch na te denken over mijn toekomst. Zowel die van mezelf, als die van mijn kinderen en kleinkinderen. Ik wilde zelf natuurlijk een mooie oude dag hebben, maar wilde mijn nageslacht ook de mogelijkheid geven om te genieten van het leven. Daar kon mijn opgebouwde vermogen een belangrijke rol in spelen. Kort gezegd: ik begon na te denken over mijn financiële planning. Eenmaal thuis nam ik een financieel adviseur in de arm om de zaken door te spreken. Die adviseur was aangesloten bij De Bie en Oort Financiële Raadgevers in Hilversum. Samen met hem heb ik vervolgens mijn wensen helder en duidelijk op papier gezet. Concreet bespraken we twee zaken:

  • De situatie omtrent lang leven
  • Het testament en de erfenis

Wanneer ik lang zou leven, had ik natuurlijk mijn pensioen en dat van mijn vrouw. Daar konden we prima van rondkomen, omdat we daar ons hele werkende leven voor hadden gespaard. Het is echter lastig om de afweging te maken tussen wat je zelf nodig hebt en wat je kunt weggeven, bijvoorbeeld in de vorm van een schenking. Vanwege onze reizen waren onze uitgaven tamelijk hoog, bleek uit de financiële planning. De vraag was natuurlijk hoe lang dat nog zo zou blijven? Was het niet tijd om voorzichtig te beginnen met het doorsluizen van het vermogen, om zo een hoge erfbelasting te voorkomen? Uiteindelijk zijn we tot goede oplossingen gekomen, waarbij we jaarlijks een bedrag doorgeven aan de kinderen en kleinkinderen. Dit bedrag is zo bepaalt dat we hier geen schenkbelasting over betalen. We hebben alle afspraken netjes laten vastleggen in een financiële planning, die we op ieder moment kunnen inzien, of kunnen wijzigen. Daarmee ondersteunen we ons nageslacht, maar houden we zelf genoeg over om nog een paar mooie reizen te maken!

Financiële planning: het testament

Het testament is een belangrijk onderdeel van de financiële planning. Dit wil je goed regelen, zodat je precies weet hoeveel belasting je moet afdragen en waar je als schenker bij moet springen. Om een voorbeeld te geven, mijn vrouw en ik bezitten een mooi, vrijstaand koophuis. Dat huis is onlangs getaxeerd op een waarde van ongeveer 410.000 euro. Toen we bezig gingen met onze financiële planning, kwamen we erachter dat de erfgenaam over bedragen boven een bepaald bedrag flink wat meer belasting betaalt. Dat bedrag loopt van ongeveer 10 naar maximaal 40%. We wilden een kind natuurlijk niet opzadelen met een belastingsschuld van bijna twee ton! Daarom zijn we nu ook aan het sparen en zetten we maandelijks een bedrag opzij.  Dit, in combinatie met het geld dat we jaarlijks schenken, zou onze erfgenamen in staat moeten stellen om het huis te behouden. Ze kunnen er natuurlijk altijd voor kiezen om het te verkopen, mochten ze er anders over denken. Zo ver is het gelukkig nog lang niet, maar nu we een goede financiële planning hebben maak ik me daar ook geen zorgen meer over!

Maatwerk door professionals

Wij zijn door De Bie en Oort uitstekende geholpen bij het opstellen van onze financiële planning. Er werd duidelijk gekeken naar onze persoonlijke situatie en er werd niet gegeneraliseerd. Het was dus duidelijk maatwerk, daar was ik zeer tevreden over. Wil jij ook een financiële planning laten opstellen, waaronder een successieplanning, dan kan ik dit bedrijf dus van harte aanbevelen!